Sigara Ağız Sağlığını Nasıl Etkiler
1. Sararma lekeleri
Sigara dişlerinizi gerçekten sarartır. Bu renk değişimi sigara ve tütün ürünlerinde bulunan nikotin ve katranımsı maddeler tarafından yapılır. Bu renk değişikliğin derinliğine ve sigara ne kadar maruz kalındığına bağlı olarak tekrar eski haline dönmesi ve beyazlaması o oranla zorlaşır. Dişlerinizi sigaradaki kimyasallara maruz bırakmak diş minesinde değiştirilemeyen koruyucu tabakayı zayıflatır, dişlerin hassas hale gelmesine ve lekelerin dişlerin derin tabakasına kadar ulaşmasına neden olur.
2. Çürüyen Dişler
Tütün ürünlerindeki kimyasallar dişin koruyucu minesi zayıflattığı için dişler bakterilere, asitlere ve diğer yıkıcı ajanlara karşı daha zayıf hale gelir. Bu şekilde savunma kalkanı zayıf düşen dişlerin çürümesi de daha kolay olur.
3. Diş eti Hastalıkları
Sigara içmek kanda oksijen seviyesinin azalmasına neden olur. Azalan Oksijen seviyesi ise bağışıklık sistemini düşürdüğü gibi ağız içini enfeksiyonlara karşı daha savunmasız yapar. Bu şekilde savunmasız kalan diş ve dişetlerinin sağlığı tehdit altındadır. Çalışmalar sigara içenlerin içmeyenlere oranla diş ve diş eti hastalıklarından etkilenme olasılığının iki kat daha fazla olduğunu göstermiştir.
4. Ağız kanserleri
Sigara, pipo gibi tütün ürünlerinin yüksek oranda ağız kanserlerine sebep olduğu saptanmıştır. Tütün ürünlerin içindeki 7000 den fazla kimyasal maddelerin kansere sebep olduğu bilinmektedir.
5. Diş Hassasiyeti
Sigara içenlerde diş minesi zayıfladığı için kolaylıkla hasara uğrar ve hasara uğrayan mine yüzeyleri sıcağa ve soğuğa karşı hassaslaşır.
Sigara kullananlara özgü diş macunları ve ağız gargaraları vardır ancak bunlar sigaranın verdiği hasara karşı nerdeyse etkisizdir. Sigara ve tütün kullananların ağız sağlıklarıyla yakından ilgilenmek için Diş Hekimlerini düzenli şekilde ziyaret etmelidirler.
Sigara içenlerin ağız sağlıklarını yeniden kazanmalarının en etkili yolu SİGARA’yı BIRAKMAKTIR!